Weer een blamage voor België: Nederlandse rechter weigert asielzoeker terug naar België te sturen door "risico op onmenselijke behandeling" | VRT NWS: nieuws
Een rechter in Nederland weigert een Chinese asielzoeker terug te sturen naar België omdat hij een onmenselijke behandeling zou kunnen krijgen. De man vroeg vorige zomer asiel aan in Nederland, maar was eerder al in ons land. Volgens de Europese regels moet hij daarom eigenlijk hier asiel aanvragen. "Een zoveelste blamage voor België", zegt Kati Verstrepen van de Mensenrechtenliga in "De ochtend" op Radio
In Nederland kon de asielaanvraag van een Chinese asielzoeker niet behandeld worden omdat in België al een aanvraag liep. Volgens de Dublinregels moest de man terug naar België gestuurd worden. De man zelf ging in beroep tegen dat besluit, onder andere omdat er in België onvoldoende opvang is voor asielzoekers.
Wat is de Dublinregeling?
De Dublinverordening, die van toepassing op alle lidstaten van de Europese Unie, bepaalt welk land verantwoordelijk is voor het in behandeling nemen van asielverzoeken. Doorgaans is dit het eerste land waar de asielzoeker binnenkomt. Ons land dringt al langer aan op de toepassing van de Dublinregels door alle lidstaten.
De rechtbank van eerste aanleg in Den Haag beslist nu dat de man gelijk heeft en niet zomaar terug kan naar ons land. Volgens de rechter loopt de man hier het risico mensonwaardig behandeld te worden en geen opvang te krijgen.
De Nederlandse autoriteiten moeten daarom motiveren dat België nog steeds de Dublinregeling respecteert. "Dat kan door bijvoorbeeld aannemelijk te maken dat in België voor Dublinterugkeerders een andere behandeling geldt dan voor andere asielzoekers en dat zij en dus de eiser ook juist wél opvang zullen krijgen", klinkt het.
"Van kwaad naar erger"
Volgens Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen toont de uitspraak dat België "op dit moment de werking van het Dublinsysteem - waar het zoveel belang aan hecht - zelf ondergraaft".
Je kunt niet zelf vragen aan je kind om fruit te eten en zelf de hele dag snoepen "Het is een terechte beslissing van de rechter", zegt ook Kati Verstrepen, advocaat en voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, in "De ochtend" op Radio 1. "Maar dit is echt een blamage voor België. Weeral. We zitten constant te hameren op het feit dat alle landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. En dan doen we dat zelf niet."
BELUISTER - "Ik kan mij niet ontdoen van de indruk dat er niet genoeg gedaan wordt": "Hoe kunnen wij nu nog geloofwaardig overkomen en eisen dat andere landen zich houden aan de regeling? Je kunt niet aan je kind zeggen dat het fruit moet eten terwijl je zelf heel de dag alleen snoept. België is al zo vaak op de vingers getikt geweest, onder andere door het Europees Hof. En nu dit. Het gaat echt van kwaad naar erger."
"Laat ons hopen dat dit op z'n minst nog meer internationale aandacht creëert, waardoor er eens een doorbraak komt in de situatie", besluit Verstrepen.
14.537 asielzoekers
Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor bewijst de uitspraak vooral de nood "om de Dublinregels in heel Europa toe te passen, in afwachting van een nieuwe Europese aanpak voor een eerlijke spreiding van asielzoekers".
"14.537 asielzoekers die vorig jaar een aanvraag deden in ons land, waren al elders in Europa geregistreerd en vallen eigenlijk onder de verantwoordelijkheid van andere landen. Als die landen hun verantwoordelijkheid namen, hadden wij vandaag geen opvangcrisis en konden wij deze asielzoeker perfect opvang verlenen. Ik blijf mij inzetten voor noodzakelijke hervormingen op Europees niveau", aldus de Moor.